Reamenajare a spatiului din fata Casei poporului

Daca nu stiati s-a facut concurs pentru amenajarea terenului din fata casei poporului denumit

“Concept artistic-urbanistic pentru reconfigurarea si reamenajarea
zonei gradenelor frontale din vecinatatea Palatului Parlamentului”

Scopul concursului: selectarea celei mai bune solutii pentru reconfigurarea si reamenajarea unor zone din curtea Palatului Parlamentului. Autoritatea contractanta nu va incheia un contract de servicii cu câstigatorul concursului. Dupa jurizarea solutiilor/proiectelor, se vor acorda urmatoarele premii:

– Premiul I – 10.000 lei
– Premiul II – 7.500 lei
– Premiul III – 3.000 lei

Lucrarile premiate devin proprietatea Camerei Deputatilor care isi rezerva dreptul de folosinta.

Proiectul 1-promenada si pavilioane

Se propune o alee pietonala care urca in rampa peluza Palatului Parlamentului. Zonele verzi vor fi realizate din gazon sau plante de joasa inaltime, care permit o perspectiva ampla asupra Pietii Constitutiei. Proiectul prevede construirea unor spatii de alimentatie publica si comert sub forma unor pavilioane realizate in maulul peluzei, astfel incat fiecare locatie va avea propria terasa cu perspectiva generoasa.

Traseul parcurs ofera numeroase functiuni atat diurne cat si nocturne. Iluminatul accentueaza directiile adiverselor rampe, constructii si talurzari geometrice, prin corpuri de iluminat incastrate in gazon, evitandu-se astfel limitare perspective. Functiunile diverse sunt subliniate cu un grup de corpuri de iluminat de inaltime medie. Spatiul amenajat are capcacitatea de a raspunde diverselor activitati desfasurate in aer liber, devenind un parc activ. Pentru o legatura facila cu zonele pietonale adiacente, se propune un pasaj subteran pietonal/ciclist.

Proiectul 2-amenajare formala de tip italian

Cel de-al doilea proiect depus pentru concursul de reamenajarea a esplanadei este unul care propune o amenajare formala de tip italian. „Am considerat ca o amenajare de tip formal este cea mai potrivita raportat la cadrul arhitectural prezent, contribuind pozitiv la ambientul zonal“, se arata in descrierea proiectului.

Potrivit celor care au facut proiectul, gradina formala traditionala contine elemente geometrice aranjate simetric, astfel straturile de plante sunt dreptunghiulare sau rotunde, iar plantele sunt schimbate de cel putin doua ori pe an. Aleile sunt convergente, existand multe spatii cu gazon sau cu plante aromatice. Proiectul propune realizarea unei zonificari atat la nivel functional, cat si din punct de vedere al utilizarii elementelor vegetale.

Proiectul 3-recuperarea istoriei demolate de Ceausescu

Acest proiect pune accent pe aspectul recuperarii amprentei istorice tranformate complet de dictatura lui Nicolae Ceausescu, dar si readarea intregului spatiu pietonilor.

„Constructia Casei Poporului cu prefacerile urbanistice adiacente a impus – in mod brutal – o noua configuratie urbana. In cadrul acestui proces s-au demolat nu numai monumente, cladiri, strazi – care reprezentau martorii unei lumi trecute mai bune – ci si relieful caracteristic al orasului, respectiv promontoriul Dealului Uranus, cu intrarea Arsenalului, si colina Manastirii Mihai Voda. Astfel, Ceausescu a reusit un fapt unic: s-a razboit nu numai cu istoria, precum majoritatea dictatorilor, ci si cu geografia locului“, se arata in expunearea de motive pentru care se propune o amenajarea de proportii.

Cei care au facut proiectul sunt de parere ca refacerea geografiei locului este imperios necesara si posibila (printr-un proiect separat) pentru definirea „siluetei Bucurestiului“, tinand cont de volumul Parlamentului, dar si al Catedralei Mantuirii Neamului, catedrala aflata in constructie. Propunerea la nivel urbanistic consta in schimbarea relatiei spatiu public (Piata Constitutiei) – Gradina Palatului Parlamentului intr-o interdependenta functionala axata pe utilizarea exclusiva a spatiului public de catre cetateni – pietoni, prin crearea unei dale urbane. Totodata, acestia propun segregarea circulatiei auto, inclusiv parcare, la nivelul unui demisol ventilat natural.

In ceea ce priveste refacerea topografiei locului, aceasta ar urma sa se faca prin reamenajarea zonei Parcului Izvor (etapa finala, propunere proiect separat). Ulterior, se propune unificarea – extinderea spatiului verde pe axa Parcul Memorial Izvor –Gradina Parlamentului – cota superioara fatada Vest – Parcul Doctor Staicovici fara intersectii cu traficul auto.

Marcarea memoriei locului se va face prin interventia in Parcul Izvor si bazinul comemorativ de pe amplasamentului fostului stadion ANEF/Republicii.

 

Proiectul 4-„cupola si torta democratiei“

In aceasta varianta de amenajare a Esplanadei Palatului Parlamentului se propune amenajarea unui sistem integrat pe axe sau promenade pietonale, dar si a unei piete pietonale. In centrul spatiului din fata cladirii s-ar amenaja un muzeu cu tematica politica si „o cupola cu o torta a democratiei“.

Amenajarea ar urma sa se faca in etape, iar functionalitatea ar fi impartite pe zone atat de reprezentare civica, turistica, cat si de piata de spectacole.

Proiect 5- „Gradinile Romaniei“, muntele si Delta se vor intalni in centrul Capitalei

Acest proiect merge pe ideea de promovare a identitatii romanesti, fiind axat pe amenajarea a sapte gradini tematice terasate, care sa reproduca principalele zone de vegetatie ale Romaniei. Astfel, potrivit proiectului, in fata Palatului Parlamentului ar trebui sa apara sapte gradini: Alipina, Montana, Submontana, Colinara, Stepica, Fluvio-Deltica si o a saptea gradina destinata intrarii in Palat a oficialitatilor. Toate acestea vor fi decorate cu vegetatia specifica zonei pe care o reprezinta.

De asemenea, din proiect face parte si amenajarea unui tunel , care sa lege intrarea principala din Piata Constitutiei de platforma panoramica propusa in apropierea Gradinii Alpine. Tunelul va fi un spatiu memorial care va avea ca tema istoria transformarilor urbane din zona Uranus- Dealul Arsenalului. Tot in acest proiect este prevazuta amenajarea unei cascade si amplasarea unor magazine si sali.

Proiect 6- Casa Poporului se deschide catre bucuresteni

In al saselea proiect se propune o deschidere a cladiri Parlamentului catre locuitorii Bucurestiului, prin amenajarea unui „covor rosu“, o scara urbana monumentala care sa lege Piata Constitutiei de Palatul Palramentului. De fapt, este vorba despre o Piata Urbana in panta, un spatiu de circulatie si de odihna.

De asmenea, vor fi amenajate alei cu pietris, iar intrarea in Gradina Parlasmentului se va face prin cinci zone. Totodata, va exista o oglinda de apa cu fantani arteziene., o cafenea, magazin de suveniruri si spatiu expozitional.

Proiect 7- alee pietonala, o parte din Bucurestiul de altadata

In prezentarea celui de-al saptelea proiect se vorbeste despre amenajarea unei zone care sa reinterpreteze reteaua de strazi si de alei existente langa Casa Poporului, inainte de inceperea lucrarilor de ridicare a cladirii. Totodata, spatiul dintre alei va fi amenajat sub forma unui parc englezesc, iar zonele deschise vor alterna cu zonele impadurite.

Proiect 8- oglinda de apa, simbol al interactiunii sociale

Conceputul ultimului proiect porneste de la patru principii esentiale:. Primul prevede o retea coerenta la nivelul orasului , prin care se doreste punctarea unui nucleu de intersectie dintre axa antropica si cea verde, iar potentialul Gradinii Parlamentului si zona Academiei sa continue axa verde/albastra care se desfasoara de la periferie pana in Centrul Istoric fara intrerupere.

Al doilea principiu vizeaza o platforma urbana la scara umana, prin care sa fie amenajata o oglinda de apa, element considerat mediator intre cladire si om, care ar urma sa fie un simbol al interactiunii sociale. „Elementul devine o scena urbana, oglinda de apa si podium panoramic , transformandu-se continuu in functie de anotimp si necesitati“, se arata in proiect. Celelalte doua principii de la care a pornit conceptul sunt o gradina urbana pentru o metropola moderna si un spatiu democratic si flexibil.

Proiectul castigator

sursa text : b365.ro

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a precizat miercuri ca au fost desemnati cei trei castigatori ai concursului de idei pentru reamenajarea spatiului verde din jurul Palatului Parlamentului iar in aproximativ sase luni se va stabili suma necesara punerii in aplicare a unuia dintre proiecte.

“Pe locul 1 este proiectul arhitectului Vladimir Ionut Boc, el este castigatorul concursului, a fost ales atat de catre juriu, cat si de catre bloggeri, pe locul 2 s-a clasat lucrarea arhitectului Gheorghiu Petru, iar pe locul 3, cea a firmei “Soare si Yokina”. Intram in a doua etapa in care trebuie sa strangem resurse financiare pentru ca proiectele sa devina realitate. Sper ca intr-un timp foarte scurt si cu bani foarte putini spatiul din jurul Palatului Parlamentului sa fie redat cetatenilor Romaniei. Nu stiu daca acest zid va cadea in totalitate, este o decizie a arhitectilor, a inginerilor pentru structurile de rezistenta”, a declarat Zgonea intr-o conferinta de presa la Palatul Parlamentului.

Ce prevede proiectul castigator: Gradini tematice terasate si tunel -muzeu

Proiectul arhitectului Vladimir Ionut Boc, declarat castigator al concursului, propune amenajarea unor gradini terasate tematice: Gradina Montana, Gradina Submontana, Gradina Colinara, Gradina Stepica si Gradina Fluvio-Deltaica. “Cele sase spatii tematice sunt amplasate in functie de etajarea acestora in mediul natural, avand asociate o topografie caracteristica fiecarei zone in parte”, se precizeaza in proiect.

Un element important in acest proiect il constituie tunelul-muzeu, care va face legatura intre Gradina Alpina si intrarea principala din Piata Constitutiei. “Tunelul-muzeu va avea un caracter de spatu memorial avand ca tema istoria transformarilor urbane din zona Uranus-Dealul Arsenalului”, potrivit proiectului.

Afla mai multe detalii despre acest proiect aici si aici.

In proiectul clasat pe locul al doilea, arhitectul Gheorghiu Petru propune “schimbarea relatiei spatiu public (Piata Constitutiei) – Gradina Palatului Parlamentului intr-o interdependenta functionala axata pe utilizarea exclusiva a spatiului public de catre cetateni – pietoni, prin crearea unei dale urbane (platforma noua) la cota + 75.00. Segregarea circulatiei auto, inclusiv parcare, la nivelul unui demisol ventilat natural. Refacerea topografiei locului prin reamenajarea zonei Parcului Izvor (etapa finala, propunere proiect separat). Unificarea – extinderea spatiului verde pe axa Parcul Memorial Izvor –Gradina Parlamentului – Parcul Doctor Staicovici fara intersectii cu traficul auto”.

Proiectul prevede si crearea unor noi trasee de acces public direct in Gradina Parlamentului prin intermediul noii platforme – dala urbana, amenajarea zonelor gradenelor in parc public cu locuri de odihna + terase belvedere orientate spre piata si introducerea unui bazin decorativ – cascada precum si conceptia unui sistem de iluminat public ce poate fi folosit si in spectacole de sunet si lumina.

Proiectul poate fi consultat aici si aici.

Scara monumentala cu o suta de trepte intre Piata Constitutiei si Palatul Parlamentului

Proiectul clasat pe locul al treilea, propus de firma “Soare si Yokina” prevede realizarea unei scari urbane monumentale cu o suta de trepte care sa lege Piata Constitutiei de Palatul Parlamentului. “Aceasta scara este in fapt o Piata Urbana in panta – un spatiu de circulatie, de promenada, de odihna, de contemplare a orasului si de contact cu ceilalti”, se precizeaza in proiect.

“Prima atractie este Tribuna Prezidentiala, structura ce urma a fi utilizata de catre Nicolae Ceausescu cu ocazia adunarilor populare. Scara monumentala face legatura cu zona de Belvedere aflata in zona cea mai inalta a terenului, 15m deasupra Bd-ului Libertatii. In imediata apropiere se afla Oglinda de apa cu fantanile arteziene si Pavilioanele din sticla, structuri ce adapostesc un magazin de suveniruri, o cafeneaua, un bistro-ul si un spatiu expozitional”, se mai mentioneza in proiect.

Proiectul poate fi consultat aici si aici.

 

schita amplasament aici 

regulamentul concursului aici

 

in caz ca vreti sa vedeti plansele proiectelor aici

 

Plansele proiectului castigator

Bookmark and Share
Posted in deToate Tagged with: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: