Hotel – criterii generale


O serie de texte extrase din normativ, dictionar sau alte siteuri, cu si despre HOTEL (in principiu de 4 stele).
HOTÉL
, hoteluri (hotele), s. n. Cladire mare cu multe camere mobilate, care se închiriaza de obicei cu ziua (calatorilor). [Var.: otél s. n.] – Dinfr. hôtel.
Sursa: DEX ’98

Tema de proiectare(pdf)

Conform normativului un hotel trebuie sa respecte urmatoarele :


Dimensiunile paturilor

  • Camera cu un pat, latime minima 90 cm
  • Camera cu pat matrimonial , latime minima 140 cm
  • Camera cu pat dublu, latime minima 160 cm
  • Lungimea paturlui va fi de minimum 200 cm


Inconformitate cu prezentul normativ metodologice, in Romania pot functina hotelurile de 4 stele numai daca contin urmatoarele :

  • Restaurantul
    • Clasic
    • Cu diferite specialitati
    • Crama / specific local / specific national
    • Cu program atristic
    • Gradina de vara
    • Bar (de noapte, de zi)
      • Cafe-bar, cafenea
      • Disco-bar, club
      • Bufet- bar
      • Cofetarie


Extras din normativ:
„6.2.Activitatile desfasurate în cadrul structurilor de primire turistice: cazare, alimentatie, agrement, tratament constituie un tot unitar, fiind parti componente ale produsului   turistic, care impune asigurarea corelatiei dintre categoria structurii de primire si calitatea  celorlalte servicii. „

Unitatile de cazare / hotelurile de 4 si 5 stele trebuie sa aiba in oferta 18 servicii suplimentare, cuprinse in tariful de cazare sau cu plata separat.

Criterii oblicatorii:

  • Starea generala a cladirii foarte buna + firma luminoasa
  • Parcare auto 30% din numarul de camere
  • Garaje 20% din numarul de camere
  • Intrari separata pentru turisti si bagaje si personla
  • Rampa de acces pentru persoane cu dizabilitati
  • Numarul minim de careme/garsoniere/apartamente pentru persoane cu dizabilitati – 20
  • Suprafata holului de primire ( receptie) 2 mp/camera (in cazul hotelelor de peste 200mp holul se poate limita la 400mp)
  • Receptiatreubie sa contina
    • Spatii pentru pastrat bagajele turistilor
    • Spatiu pentru administratie
  • Sala pentru organizare de intalniri de afaceri, congrese, receptii, conferinte cu dotarile aferente
  • Sala de mese pentru personal la hoteluri cu peste 100 de camere
  • Oficii pentru cameiste
  • Instalatii de aer conditionat; incalzire centrala
  • Grup electrogen la hoteluri cu capacitate de peste 50 de camere
  • Ascensoare/Lift pentru turisiti si personal/bagaje/scopuri gospodaresti/serviciu in camera / monsarj
  • Suprafete minima a camerelor (fara grup sanitar)
    • Camera cu 1 pat                                  – 15 mp
    • Camera cu 2 paturi                             – 18 mp
    • Salonul din apartament                    – 18 mp
    • Dormitorul din apartament            – 18 mp
    • Suprafata minima a camerei de baie          – 3.5 mp
    • Inaltimea spatiilor de cazare           2.8 m
  • Culoarele/holurile si scarile vor avea latimea minima de 1,40m ( casa scarii va fi separata de culoare/holuri)
  • Numarul maxim de paruri din camere, dormitorul de la apartament, garsoniere – 2
  • Grupuri sociale pentru personal, vestiare, dusuri, WC pe sexe
  • Grupuri sanitare separate pe sexe in holul de receptie
  • Dotari cu mobilier,lenjerie si cu alte obiecte in camera, apartamente, garsoniere, holuri si coridoare
    • Mocheta/covor
    • Pat cu saltea relexa
    • Noptiere
    • Fotolii sau demifotolii 1 bu./loc
    • Scaune 1buc/loc
    • Masa / masuta
    • Toaleta cu scaun tapitat
    • Suport sau spatiu pentru bagaje
    • Cuier, oglinda, tava cu pahare ( si din astea obisnuite)
    • Televizor
    • Prinze pentru calculator si internet
    • Minibar frigorific
  • In sufrageria/salonul din apartament si garsoniere
    • Masa de scris/birou
    • Masuta
    • Fotolii / demifotolii / canapea
    • Corpuri de iluminat
  • Holul de primire, holuri si coridoare de etaj
    • Pardoseli acoperite cu mocheta sau cu covoare
    • Comptuar receptie
    • Canapele
    • Fotolii / demifotolii
    • Mese de hol
    • Aparate de curatat incaltamintea
  • Seif/posibilitati de depozitare a valorilor in camera sau centralizat la receptie
  • Servici minime oferite turistilor ( am sa le enuma mai jos doar pe cele care  ar putea genera alte spatii necesare hotelului) – Lista de servicii
    • Spalatorie
    • Butic / magazin
    • Birou rent-a-car
    • Agrement
    • Criterii suplimentare de evaluare (anexa nr. 1.1.b)  puncte 120


Anexa nr. 1.1.b) din Normativ


Nu se admite organizarea unor activitati de jocuri distractive sau de noroc în holurile unitatilor. Asemenea activitati pot fi organizate doar în spatii distincte, cu intrtri separate de fluxul turittilor cazati în hotel.
Nu se admit spatii de cazare situate la subsol sau fara aerisire si lumina naturala directa. Spatiile comune vor fi bine  aerisite si iluminate.
Daca v-ati uitat peste tema data de proiectare , stiti ca este dat numarul de locuri si anume 250 de locuri, din care 100 de camere cu 2 paturi ( asta inseamna 200 de locuri ), 15 camere cu un pat (15 locuri), 10 apartamente cu 3 paturi ( 30 de locurui) si 5 camere pentru persoane cu dizabilitati cu un 1 pat ( 5 locuri).


Suprafetele minime ale camerelor

  • Camere cu 2 paturi S.utila = 19 mp ( 100 camere x 19 mp = 1900 mp suprafata utila) la care se adauca cca. 3mp – vestibul si 4 mp baie (total S.utila camere cu 2 paturi = 2600mp)
  • Camera cu un pat S.utila = 14mp (15 camere x 14 mp = 210 mp + (7 mp x 15 camere) = 315mp S. utila
  • Camera  pentru persoane cu dizabilitati are aceeasi suprafata utila ca si o camera cu 2 camere iar baia este utialata special (pentru mai multe detalii) ( 5 camere x 19 mp= 95 mp + 35 mp = 130 mp S.utila
  • Apartamentul are o S.utila cca. 50mp (10 ap x 50 mp = 500mp)
  • total Suparafata utila (numai camere + vestibul + baie)  3545 mp se admite modificarea cu 5% a numarului de camere sau a raportului intre cele 4 categorii.

In normativ cum am spus si mai sus inaltimea minima a camerelor este de 2.80 m iar in tema scrie de 2.70m. :)

 

Nu are rost acuma sa scriu de ce spatii sunt amintite in tema ca avem nevoie :) In schimb am sa lamuresc anumiti termeni sau probleme care mi s-au parut mie … cu semn de intrebare, ca sa spun asa.

la hol de primire accesul se face prin windfang sau usa turnanta , protejata cu copertina bla bla. Atentie ! la accesul persoanelor cu handicap locomotor si rezolvarea lor in caz de incediu. In legatura cu holul trebuie sa fie circulatia si spatiile publice. Receptia trebuie sa fie dotata cu de toate inclusiv rastel de chei.

din puct de vedere structural cresterea latimii camerei peste 3,60 m nejustificat nu este indicat, deci este indicat ca latimea camerei sa fie intre 3.00 si 3.60 m.

Extras din Neufert ,paginile despre hotel aici

Exemple si modele de hoteluri ,curand ! Enjoy

p.s. in cazul in care consideri ca este folositor pt tine sau prieteni sau colegii tai, da mai departe !

Cum se construieste pe la alti, cu muncitori devotati si foarte muncitori, la modul ca se poate d’omle:

Bookmark and Share
Posted in Documentatii Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: